Superalimentele exotice, sursa ta de sanatate!
Traim intr-o era a contrastelor: pe de o parte avem acces la o abundenta fara precedent, deoarece avem acces la toate superalimentele de pe glob, iar pe de alta parte, ne hranim de cele mai multe ori cu alimente super procesate care nu ne aduc niciun aport de nutrienti ci doar toxine. Insa, din ce in ce mai multe persoane incep sa constientizeze raul pe care si-l fac singure si sa consume alimente naturale, convinsi fiind ca cea mai buna metoda de a-si mentine sanatatea este cea naturala. Superalimentele reprezinta o componenta esentiala a unei diete naturale, echilibrate, ele fiind surse ideale de elemente curate, fara hormoni, fara pesticide si fara contaminare chimica. Acestea sunt extrem de bogate in energie vitala, pot fi crescute organic, fara substante chimice sau ingrasaminte artificiale.
Prin ingerarea de superalimente, starea energetica a organismului nostru se modifica, noi ajungem sa ne reconsideram valorile si sa percepem lumea cu alti ochi, invatam sa traim intr-o stare de apreciere si sa ne simtim mai bine!
Cateva dintre superalimentele pe care le-am adaugat in dieta mea si care m-au facut sa ma simt mai energica si mai plina de viata sunt cacao, goji, spirulina si kelp-ul.
Cacao contine cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate alimentele din lume, printre care se numara polifenolii, catecinele si epicatecinele. Cacao contine mai multi antioxidanti decat vinul rosu, afinele, rodiile si fructele goji la un loc. De asemenea, este cea mai importanta sursa de magneziu din lume. De asemenea, este o sursa excelenta de zinc, care joaca un rol cheie in sistemul imuntar dar si in buna functionare a pancreasului si a pielii. Contine cantitatea zilnica de fier recomandata pentru functionarea optima a organismului. Contine crom, care ajuta la mentinerea echilibrului zaharului din sange.
Cea mai buna modalitate de consum a produselor de cacao este in shake-uri sau in combinatie cu alte bauturi. Personal, va recomand sa amestecati pudra de cacao organica cu apa de cocos sau cu lapte de migdale (cautati varianta fara adaos de zahar).
Boabele de goji, denumite si elixirul tineretii, reprezinta cel mai bun superaliment cu efecte asupra longevitatii din lume. Ele stimuleaza glanda pituitara si cea pineala, sporind astfel productia hormonului cresterii, care influenteaza secretia tuturor celorlalti hormoni ai corpului. Reprezinta, de asemenea, cea mai buna sursa naturala de carotenoizi antioxidanti, cum ar fi beta carotenul pe care il contin intr-o proportie mai mare decat morcovii. Contin luteina, antioxidant cu rol in imbunatatirea vederii, stimuleaza sistemul imunitar, sustin starea de sanatate a sistemului cardiovascular, sustin creierul si activitatea neurologica precum si activitatea organelor vitale. Date fiind toate aceste proprietati, boabele de goji pot fi consumate zilnic, ca atare, pe post de gustare. Personal, imi place sa prepar o apa de goji, lasand fructele sa se inmoaie si sa se rehidrateze. Apoi combin aceasta apa cu zeama de la o lamaie stoarsa proaspat.
Spirulina, o sursa completa de proteine, contine toti cei opt aminoacizi esentiali, la care se adauga cei 10 neesentiali. Este foarte bogata in vitaminele A, B1, B2, B6, E si K. este cea mai buna sursa de acid gamalinoleic (GLA), acid gras esential cu proprietati antiinflamatorii necesar pentru buna functionare a sistemului nervos. Spirulina contine tot atat fier cat si carnea, contine clorofila atat de necesara oxigenarii si purificarii sangelui, este un tonic puternic al sistemului imunitar, accelereaza productia de celule stem in interiorul maduvii spinarii, a celuleor T si a celulelor care lupta in mod natural impotriva cancerului. Va recomand sa adaugati cca 10 g de pudra de spirulina in orice bautura naturala ca sucurile de fructe sau chiar in sosurile pentru salata. Veti simti beneficiile dupa numai cateva saptamani de consum.
Kelp-ul este o iarba de mare si, la fel ca si cacao este bogat in substante minerale, inclusiv calciu si magneziu. Fitochimicalele din kelp absorb si elimina elementele radioactive si metalele grele, detoxificand astfel organismul. Este bogat in iod, imbunatatind activitatea glandei tiroide, stimuleaza metabolismul si reduce greutatea in exces a organismului.
Il recomand in toate curele de detoxifiere, el fiind recunoscut ca ajuta la inlocuirea mineralelor toxice cu mineralele sanatoase.
Asa cum stim deja, suntem ceea ce mancam, de aceea, va invit sa faceti alegeri constiente atunci cand decideti ce veti comanda la masa de pranz sau ce veti gati la cina, si, de asemenea, va invit sa faceti schimbari in alimentatia voastra obisnuita, oricat de mici ar fi acestea. Puteti incepe prin a adauga alimente noi, cum sunt superalimentele, inainte de a le scoate pe cele obisnuite.
Schimbarea va veni pe parcurs si va fi una importanta pentru sanatatea si starea voastra de bine!
Cu drag,
Liliana Paraipan, Your Health Coach