Detoxifierea de toamna

09-07-2014

Toamna  este sezonul ideal pentru a începe o cură de detoxifiere. Cu abundența roadelor ei, toamna ne pune la dispoziție hrana care ne ajută să scăpăm de toxine, să regenerăm corpul și să stimulăm sistemul imunitar, acum în prag de iarnă.


Un corp sănătos  și o piele frumoasă sunt strâns legate de capacitatea organismului de a elimina toxinele  înainte ca acestea să afecteze în mod nefast buna functionare a lui.


Eliminarea toxinelor  ajută la păstrarea unei stări de sănătate perfecte, revigorarea  țesuturilor, scădere  în greutate, o capacitate la efort fizic și intelectual mai mare, o stare de bine generală.


Deși acest proces are loc în mod natural, de multe ori este încetinit din motive ce țin atât de noi, dar și de mediul în care trăim : stresul, poluarea, dieta cu prea multe dulciuri și grăsimi, lipsa de mișcare, duc la o încetinire a procesului de detoxifiere, cu urmări neplăcute pe plan fizic și psihic și mai ales duc la o îmbătrânire prematură.


Programul SPA DETOX  începe cu întocmirea unui ”diagnostic” care ia în considerare toate cauzele care contribuie la acumularea de toxine. E nevoie de completarea unui  formular (consultatia de stil de viață) cu întrebări legate de starea de sănătate și stilul de viață, cu ajutorul căruia se identifică  punctele  slabe,  cu alte cuvinte care sunt zonele corpului  care lucrează din greu pentru a elimina toxinele. Corpul nostru deține 7 canale  de detoxifiere : colonul, rinichii, plămânii, ficatul, pielea, sângele și limfa. Cu ajutorul acestui  chestionar putem identifica „veriga slabă”  și alcătui un program de detoxifiere personalizat și țintit strategic. Numai înțelegând cauzele  care au dus la acumularea de toxine  se poate întocmi un program personalizat care sa dea rezultate.


Programul de detoxifiere  trebuie să țintească  toate sursele   care  ajută la menținerea sănătății: dieta, terapiile spa  cu efect detoxifiant, tehnicile de gestionare a  stresului, exercitiul fizic, meditatia si yoga care ajută la eliminarea  blocajelor  emotionale si mentale,   timpul petrecut in natura pentru reconectare.


Se recomandă  un consult medical pentru depistarea eventualelor probleme de sănătate care ar împiedica un astfel de program.


Curele de detoxifiere complete se recomandă de 2 ori pe an , primăvara și toamna. Durata lor  depinde de programul personalizat și poate să includă  terapii ayurvedice, masaje de drenaj limfatic, împachetari detoxifiante, acupunctura,  tehnici de respiratie, consultatii cu un psiholog, nutriționist, osteopat, yoga , pilates, aromaterapie.


Lunar, un weekend de detoxifiere emotională  cu plimbări în natură, sau  săptămânal   o zi în care să se consume doar  fructe și legume, poate fi forma cea mai simpla pentru îmbunătățirea stării de sănătate.


Luciana Stanciu